A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2023 novemberében jelentősen, 14,1 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset, elérve a 621 ezer forintot. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az infláció visszaszorítása mellett újra növekedésnek indultak a reálbérek, vagyis nőtt a családok jövedelmének vásárlóereje. Novemberben 5,7 százalékkal nőtt a fizetések vásárlóereje, ami azt jelenti, hogy a reálbérek emelkedése gyorsult, 2 százalékponttal haladva meg az októberi 3,7 százalékos bővülést.

Czomba Sándor kiemelte, hogy a Gyurcsány-korszakhoz képest egy munkavállaló ma már háromszor több fizetést visz haza, miközben 2010-hez képest 1 millióval többen dolgoznak, a regisztrált álláskeresők száma pedig történelmi mélyponton van Magyarországon. Az államtitkár hozzátette, hogy a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a kormány célja, hogy a 15-64 év közöttiek aktivitási rátája a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra növekedjen, amit a bérek emelkedése mellett új, célzott munkaerőpiaci programok fog támogatni.

Czomba Sándor megjegyezte, hogy a reálbérek és az aktivitás emelkedése együttesen járul hozzá a fogyasztás helyreállításához és a 4 százalékos dinamikus gazdasági növekedés eléréséhez. Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy 2023. december 1-től a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedett. Ezáltal az infláció visszaszorításával a reálbérek növekedése a decemberi adatokban még látványosabb lehet, és ez a trend 2024-ben is folytatódhat.

By admin