A Profession.hu legújabb negyedéves jelentése szerint változások tapasztalhatók a magyar munkaerőpiacon. Az elmúlt negyedév során jelentősen megnőtt az aktív munkakeresők száma, miközben a betöltésre váró állások száma csökkenést mutatott. A jelentés rámutat, hogy a meghirdetett állásokra 20,9%-kal több pályázat érkezett az előző év azonos időszakához képest, ám a betöltetlen pozíciók száma 13,5%-kal csökkent.

A legnagyobb munkavállalói aktivitást Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, és Békés vármegyékben észlelték. Ezzel szemben Nógrád és Bács-Kiskun vármegyékben csökkent a jelentkezők száma az előző évhez képest. Különösen az IT üzemeltetés és telekommunikáció, a vendéglátás, hotel, idegenforgalom, valamint az IT programozás és fejlesztés területein tapasztalható jelentős növekedés a pályázatok számában.

Ellentétes tendenciát mutatnak Heves és Veszprém vármegyék, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, ahol lassult a munkaerőfelvétel az előző évhez képest. A jelentés szerint az IT programozás és fejlesztés, a gyártás, termelés, valamint a mérnöki kategóriákban csökkentek a munkalehetőségek, míg a szakmunka, bank, biztosítás, bróker, adminisztratív területek, valamint a marketing-média-PR szektorok minimális növekedést mutattak.

Budapesten különösen érzékelhető a csökkenő munkalehetőségek trendje, főleg a banki és szolgáltató központokban. Ezzel szemben a vendéglátás és idegenforgalom területén növekedést figyeltek meg.

Hajdú-Biharban, Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben azonban növekedett a munkaerőigény. Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója szerint az idei év kezdeti napjai fokozott álláspiaci aktivitást jeleznek, ami előrevetítheti a munkaerőpiac további változásait a közeljövőben.

Ezek az adatok jelentős betekintést nyújtanak a magyar munkaerőpiac jelenlegi dinamikájába, és segíthetnek a munkaadóknak és munkavállalóknak egyaránt a közelgő trendekhez való alkalmazkodásban.

forrás: https://bwm.hu/no-az-aktiv-munkakeresok-szama-csokkennek-a-betoltetlen-allasok/

További étdekes cikkeket olvashatsz a munkaerőpiacról a Business World Magazinon.

By admin